Liturghie arhierească la hramul Bisericii „Sfântul Nectarie” din Iaşi

Arhiepiscopia Iașilor Noiembrie 9, 2019   Autor: Constantin Ciofu

Peste două mii de pelerini au participat astăzi la hramul Bisericii „Sfântul Ierarh Nectarie” situată în cartierul Alexandru cel Bun din Iaşi. Sfânta Liturghie din locaşul de închinare ce adăposteşte un fragment din moaştele Vindecătorului de cancer a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud. Alături de Preasfinţia Sa a mai slujit un sobor de preoţi şi diaconi. Ierarhul a fost întâmpinat la orele dimineţii în faţa bisericii, iar apoi a slujit Sfânta Liturghie. După citirea Sfintei Evanghelii, PS Părinte Veniamin a adresat un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la viaţa Sfântului Ierarh Nectarie. La momentul împărtăşirii, numeroşi credincioşi de toate vârstele au primit Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. Oamenii veniţi în număr mare la sfintele slujbe au mărturisit că au evlavie la Sfântul Ierarh Nectarie, deoarece a săvârşit foarte multe minuni. În acelaşi timp, foarte mulţi părinţi ai căror copii poartă numele Sfântului Nectarie au venit în biserica ieşeană ce a îmbrăcat straie de sărbătoare.

Rugăciune de mulţumire pentru binefacerile primite”

PS Veniamin a mulţumit la final Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru că i-a oferit prilejul de a sluji în Biserica „Sfântul Nectarie” din Iaşi. Episcopul Basarabiei de Sud a oferit parohiei o icoană cu Sfântul Ierarh Dionisie, alături de Viaţa şi Acatistul acestuia. Ierarhul a apreciat activitatea pastoral-misionară a părintelui paroh Petrică Lehaci, felicitând Corul „Sfântul Nectarie” şi Grupul psaltic „Nektarios” care oferă răspunsurile în cadrul slujbelor locaşului de închinare. Părintele paroh Petrică Lehaci şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Preasfinţitul Părinte Veniamin pentru că a slujit Sfânta Liturghie şi a iniţiat o colectă pentru activitatea misionară a Episcopiei Basarabiei de Sud. Programul liturgic s-a încheiat cu o rugăciune de mulţumire pentru binefacerile primite şi cu Parastasul pentru ctitorii sfântului locaş. În dangătul clopotelor şi al cântărilor religioase, racla cu un fragment din moaştele Sfântului Nectarie a fost purtată în procesiune. Pe parcursul celor trei opriri din jurul sfântului locaş s-au rostit ectenii.

Vecernia unită cu Litia în ajunul hramului

În seara zilei de 8 noiembrie, în Biserica „Sfântul Nectarie” s-a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia de către părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Eparhiei Iaşilor. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi părintele Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului 1 Iaşi. Credincioşii veniţi în număr mare la slujba dedicată hramului sfântului locaş au primit la final litie şi un pachet cu alimente. După cuvântul de învăţătură al părintelui vicar Marian Timofte, preotul paroh Petrică Lehaci a îndemnat credincioşii să fie alături de lucrarea misionară din Episcopia Basarabiei de Sud.

Parohia „Sfântul Ierarh Nectarie“ din Iaşi - istoric

Parohia „Sfântul Ierarh Nectarie“ din Iaşi fost înfiinţată pe 1 septembrie 1995, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Locul de biserică a fost sfinţit pe data de 9 septembrie 1995. Locaşul de închinare a primit hramurile Naşterea Maicii Domnului, Sfântul Proroc Ilie şi Sfântul Ierarh Nectarie. În anul 2000, s-a săpat fundaţia bisericii urmând ca în anul 2006 sa fie sfinţit altarul. Pe 15 octombrie 2006, biserica a primit o părticică din moaştele Sfântului Nectarie. Racla a fost adusă la Iaşi de Înaltpreasfinţitul Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses şi Eghina (Grecia) şi de maica Teodosia, stareţa Mănăstirii „Sfânta Treime“ din Insula Eghina. Biserica este contruită în stil ştefanian, având următoarele dimensiuni: 55 metri lungime, 55 metri înălţime şi 23 metri lăţime (la abside). Pictura bisericii a fost începută în anul 2010 şi a fost realizată în stil bizantin de pictorul Vasile Gheorghiţă, împreună cu echipa sa. Din anul 2008, lucrarea pastoral-administrativă şi misionară se desfăşoară cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Toate lucrările la sfântul locaş au fost atent supravegheate de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. De la înfiinţarea parohiei (1995) şi până în prezent, Parohia „Sfântul Nectarie“ este păstorită de pr. dr. Petrică Lehaci.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri